4 uitdagingen tijdens corona: tips om te blijven zorgen voor goed eten

Door het toenemende aantal besmettingen en de aangescherpte coronamaatregelen neemt de druk op de zorg steeds meer toe. Opnieuw! Veel zorginstellingen kampen met een personeelstekort en afdelingen in quarantaine. Hoe kun je patiënten en cliënten dan toch de beste zorg bieden? Wij brengen vier uiteenlopende uitdagingen waar zorginstellingen voor staan in beeld én de mogelijke oplossingen. Op deze manier kun je direct de zorg bieden, die patiënten en cliënten nodig hebben en waar jij 100% achterstaat.

1. Toenemende druk op het personeel

Het personeelstekort in de zorg is een omvangrijk probleem. Door corona vallen nog meer mensen uit. Minder medewerkers moeten onder tijdsdruk dezelfde hoeveelheid zorgtaken uitvoeren. Mentale en fysieke gezondheidsklachten liggen op de loer en een vicieuze cirkel van zieke medewerkers vormt een serieus risico. Het is daarom belangrijker dan ooit dat zij gezond en gemotiveerd blijven.

Advies van onze projectmanager Paul Vrinzen

‘Zorg dat je in contact blijft met de medewerkers. Vraag regelmatig hoe het met hen gaat. Luister goed naar hun ervaringen en sta open voor hun suggesties voor verbeteringen. Spreek ook je waardering uit en wees gul met complimenten. Het geeft mensen vleugels als zij zich gehoord en gewaardeerd voelen. Waardering kun je bovendien heel tastbaar maken in de vorm van een kleinigheidje tussendoor of mooi eindejaarsgeschenk.’

2. Minder tijd voor eten en drinken

Door het personeelstekort en de toenemende werkdruk is er minder tijd om aandacht te besteden aan eten en drinken. Soms moeten keukens zelfs volledig sluiten. En dat terwijl goed eten juist zo’n verschil maakt voor de patiënten en cliënten. Niet alleen is het voor hen een genietmoment op de dag, ook hun fysieke gesteldheid profiteert ervan. Gezonde voeding zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem. En dat is in deze coronatijd natuurlijk extra belangrijk.

Convenience maaltijdoplossing Convenience maaltijdoplossing

Onze adviezen als het gaat om voeding in de zorg

  • Huur een tijdelijke kok in
    Er is sprake van een toenemende vraag naar koks. Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn om voor een korte of langere periode een kok in te huren.
     
  • Kies voor convenience maaltijden
    Om het personeel te ontlasten kun je met een gerust hart kiezen voor convenience maaltijden. Krijgen de patiënten en cliënten dan niet minder vitamines en mineralen binnen? Zeker niet! Verse maaltijden en kant-en-klaar maaltijden bevatten namelijk evenveel voedingsstoffen. De groenten in convenience maaltijden worden snel gekoeld of ingevroren en daarna kort verhit. Hierdoor blijven de vitamines en mineralen optimaal behouden.
Eenzaamheid onder patiënten en cliënten Eenzaamheid onder patiënten en cliënten

3. Meer eenzaamheid onder patiënten en cliënten

Patiënten en cliënten kunnen minder bezoek ontvangen en het ontbreekt het personeel aan tijd om hen persoonlijke aandacht te geven. Bovendien moeten hele afdelingen soms in quarantaine om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het resultaat is dat patiënten en cliënten meer tijd alleen doorbrengen en soms ook nog eens op hun kamer moeten eten.

Advies van onze culinair projectmanager Marlot Smulders

‘Verdeel je aandacht op de juiste manier. Door te kiezen voor convenience, hoef je je over koken geen zorgen te maken. Serveer de maaltijden wel uit bij de kamers. Kies je voor verschillende menu’s dan kun je combineren en ter plekke een lekkere maaltijd samenstellen. Bovendien kun je tegelijkertijd persoonlijke aandacht geven door een praatje te maken. Dit zal een moment zijn waar de patiënten en cliënten naar uitkijken én zij zullen hierdoor meer genieten van de maaltijd en beter eten. Heb je minder tijd of is een afdeling in quarantaine? Dan kun je kiezen voor een drievaksmaaltijd. Ook tussen de maaltijden door kun je wat extra’s doen door ze te verrassen met iets lekkers tussendoor. Kies je dan voor kwark, een schaaltje nootjes of blokjes kaas, dan zorg je meteen voor een eiwitrijke snack. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen die ze juist nu goed kunnen gebruiken.

4. Minder tijd en energie om te bewegen

Het zou juist zo goed en fijn zijn voor de patiënten en cliënten om als het mogelijk is te bewegen. Maar dat schiet er in alle hectiek natuurlijk bij in. En dat terwijl beweging zo belangrijk is voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid en energie geeft.

Tip van onze projectmanager Paul Vrinzen

‘Inventariseer waar de patiënten en cliënten en ook de medewerkers energie van krijgen. Bewegen kan heel goed tussen de bedrijven door, als je er maar creatief mee omgaat. Zet een swingend muziekje op en dans, laat een patiënt en cliënt een stukje met je meelopen als je een ronde doet of stel op vaste momenten op de dag een gezamenlijk beweegmoment in (desnoods in de deuropening van de kamers).’

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen