ETZ en Van Hoeckel tillen maaltijdconcepten naar nieuw niveau

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Van Hoeckel hebben een nieuw
maaltijdbelevingsconcept ontwikkeld. Dit is het eerste concept waarin – naast
voldoende eiwitinname voor herstelbevordering – ook bewegen en medicatie
structureel een rol spelen. Het concept wordt nog dit jaar op alle drie de locaties van het ziekenhuis geïmplementeerd.

Het nieuwe concept heet ‘Eten voor jou’ en telt negen ‘contactmomenten’.
Naast de hoofdmomenten ontbijt, lunch en diner zijn er zes extra contactmomenten. Voor de lunch en het diner bestelt de patiënt à la carte, op het moment dat het hem of haar uitkomt; uiterlijk drie kwartier later is het eten op de kamer. Daarnaast zijn er gedurende de dag zeven momenten waarop een rijdende keuken met aantrekkelijke gerechtjes op de afdeling komt. Hiermee wordt de patiënt gestimuleerd om zowel voldoende als gezond te eten.

Zeer ruim aanbod, ook voor diëten
Het ETZ heeft gekozen voor een zeer ruim menuaanbod, waarin nadrukkelijk rekening is gehouden met patiënten die een dieet volgen. Patiënten met bijvoorbeeld een eiwitverrijkt dieet kunnen dan ook uit hetzelfde rijke en
veelzijdige menu kiezen als patiënten zonder dieet. Daarnaast wordt er met veel
kruiden en specerijen gekookt, zodat ook patiënten met een natriumbeperkt dieet
‘gewoon’ uit hetzelfde menu kunnen kiezen. Bovendien is meer dan de helft van
de keuzes vegetarisch.

Naast het bijzondere en veelzijdige menu zit het unieke van
‘Eten voor jou’ echter vooral in de combinatie van eten, drinken, bewegen en
medicatie.

Meer bewegen
“Op de een of andere manier zijn we gewend dat je in het ziekenhuis op bed ligt en daar ook je eten eet, ook als dat niet per se nodig is. Dat gaan we veranderen”, aldus Eline Vermeulen, Hoofd Eten, Drinken en Gastvrijheid en programmamanager van Eten voor jou van het ETZ.

“Voortaan gebruiken we eten en drinken om de patiënt uit bed te krijgen. Net als voeding levert bewegen immers een belangrijk bijdrage aan de gezondheid en het herstel van de patiënt. Denk maar aan wondherstel en het belang van behoud van spiermassa.”

De patiënt eet in het ETZ voortaan dus bij voorkeur aan tafel. “En als dat niet kan, wordt hij gestimuleerd om het eten en drinken zelf te komen halen in de huiskamer op de verpleegafdeling”, aldus Eline.


Afstemming voeding en medicatie
Ook is er structureel aandacht voor de relatie tussen voeding en medicatie. “Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze een significant effect op de werking van medicijnen hebben, positief of negatief. Neem selderij, dat een relatie heeft met onder meer de vochthuishouding. Met dat soort interacties gaan we in de keuken proactief rekening houden.”

Het ETZ neemt hierin ook de zorgassistenten en zelfs de patiënten mee. Eline: “Dat doen we met behulp van intensieve training, een Eten&Medicijnwijzer en andere slimme communicatiemiddelen. Het gaat immers voor een belangrijk deel om bewustwording. Hetzelfde geldt natuurlijk voor extra aandacht voor bewegen.”

De lat hoger
Hoe kom je tot zo’n integraal concept, waarmee ‘eten en drinken’ een heel nieuwe dimensie krijgt? Eline kijkt daarvoor terug naar de fusie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden Ziekenhuis.

“Het ETZ is een vooruitstrevend ziekenhuis. Rond de fusie zijn we dan ook op allerlei terreinen gaan kijken hoe we de lat hoger konden leggen: efficiënter en beter tegelijk. Al snel ontstond toen de wens om een nieuw maaltijdsbelevingsconcept te ontwikkelen en zo eten en drinken nog meer in de
zorg te integreren. We hebben ‘Eten voor jou’ dan ook veel meer vanuit een zorgperspectief ontwikkeld dan vanuit het facilitair bedrijf.”

Kennis en ervaring
Dat nieuwe concept kwam er, in nauwe samenspraak met de apotheek van het ziekenhuis en de afdeling Diëtetiek. Maar Eline kon het niet alleen. Ze ging daarom op zoek naar een partij die al meerdere keren en op verschillende manieren maaltijdconcepten had ontwikkeld. Tijdens deze zoektocht kwam Van Hoeckel naar voren.

Wat volgde was een ontdekkingsreis waarin de mensen van Van Hoeckel de rol van inspirator en architect op zich namen, vertelt William van Leeuwen, Manager Business Development bij Van Hoeckel.

“Aanvankelijk zijn we alleen met de conceptontwikkeling aan de slag gegaan. Een intensief traject, waarbij we het ETZ hebben meegenomen op een reis die ook voor ons inspirerend was. Toen dat concept eenmaal stond – in samenwerking met adviseurs als Syndle, Care Culinair, SanAvis en Bouter – kregen we de uitnodiging om ook als coach en leverancier onze rol te pakken. Prachtig dat we zo alle rollen van onze 360° Foodcare-aanpak in praktijk kunnen brengen.”

Rollen
Die rollen had het ETZ bewust uit elkaar getrokken, vertelt Eline: “We wilden éérst een onafhankelijk advies, geheel op maat, zonder al in gebaande paden te denken. Toen dat advies er eenmaal lag, was de klik zo groot, dat we Van Hoeckel ook als coach en leverancier aan ons wilden binden. Samen zijn we namelijk iets heel bijzonders aan het doen.”