Lejo van Dijk (Bouter):

“De rijdende keuken is het kloppende hart van Puur”

Bouter; specialist in rijdende keukens

Vanaf september genieten patiënten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) van het maaltijdconcept Puur. Dit vernieuwende concept hebben we niet alleen samen met het Friese ziekenhuis ontwikkeld, maar óók met onze partners en hun specifieke kennis. Een van hen is Bouter. Projectadviseur Lejo van Dijk vertelt.

Bouter Grootkeuken is specialist in het inrichten van professionele keukens, bedrijfs- en personeelsrestaurants en horeca-inrichtingen. Samen met Bouter hebben we de afdelingskeukens van het MCL speciaal voor het nieuwe maaltijdconcept ingericht en vormgegeven. Bovendien hebben de specialisten van Bouter de rijdende  keukens ontworpen die zo kenmerkend zijn voor Puur.

Knelpunten

Bouter heeft veel ervaring met keukeninrichtingen in de zorgsector. Lejo: “Daardoor herkennen we vaak meteen waar de knelpunten zitten. Zo moet de keukenapparatuur voor dit maaltijdconcept vooral flexibel zijn. En medewerkers – vaak geen geschoolde koks – moeten er makkelijk mee kunnen werken. Daar hebben we dus vanaf het begin heel erg op gelet.”

Vooruitstrevend concept

Volgens Lejo is Puur een zeer vooruitstrevend concept. “Patiënten die aan bed kunnen kiezen wat ze willen eten: dat is uniek. We waren dan ook meteen enthousiast. Tegelijkertijd komt er natuurlijk een heleboel kijken bij de realisatie van zo’n concept. Neem alleen al de veranderingen in het gebouw: we gingen van een centrale keuken naar specifieke keukens per afdeling.”

Rijdende keuken

De grootste uitdaging was echter de rijdende keuken, vertelt Lejo. “Daarmee komen de ziekenhuismedewerkers aan het bed van de patiënt. We begonnen met een prototype, maar intussen zijn we al een paar types verder. Alles moet voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van de ARBO wetgeving en de HACCP, bijvoorbeeld wendbaarheid, temperatuurbeheersing en gebruiksvriendelijkheid. De rijdende keuken die het MCL nu gebruikt is een zeer verfijnd product: het kloppende hart van het maaltijdconcept.”