Salios: van supermarkt naar groothandel

Zorgorganisatie Salios, voorheen Swinhove, heeft meerdere locaties en afdelingen in Zwijndrecht en Dordrecht. Op iedere locatie wonen cliënten in verschillende groepen van negen personen, die dagelijks van een verse maaltijd worden voorzien door gastvrouwen en -heren, in samenwerking met het verzorgend personeel. Salios werkt hiervoor al jaren samen met Van Hoeckel voor de levering van voedingsmiddelen en andere boodschappen. Samela Jusic werkt al 23 jaar als verzorgende op de woongroep De Lelie en vertelt hoe ze de samenwerking ervaart.    

Salios

Samela Jusic

Efficiënt samenwerken op de groepen

Samela werkt nauw samen met de gastvrouwen en -heren op haar groep. Samen beheren ze de voorraden, stellen ze boodschappenlijsten op en plaatsen ze twee maal per week hun bestellingen, op woensdag en zaterdag. "Iedereen heeft toegang tot de inloggegevens van de webshop", vertelt Samela. "Dat is belangrijk, want je kunt niet op één persoon rekenen. Bovendien is het soms nodig om een bestelling nog even aan te passen, bijvoorbeeld als er een nieuwe cliënt is met specifieke wensen.”

Dat aanpassen van een al geplaatste bestelling kan gelukkig zonder problemen als je het donderdagmiddag of maandagochtend vóór 12 uur ’s middags doet. Die flexibiliteit wordt gewaardeerd. "Ook als we een keer te laat zijn met bestellen, denkt de klantenservice met ons mee," zegt Samela. "Dan zorgen ze dat we toch nog het belangrijkste binnen krijgen, zodat onze cliënten gewoon hun maaltijden hebben."  

Van supermarkt naar groothandel

De keuze voor Van Hoeckel als leverancier werd enkele jaren geleden gemaakt, vooral vanwege het uitgebreide assortiment en de gunstige voorwaarden voor een grote organisatie als Salios. “Hiervoor deden we de boodschappen bij supermarkten. Maar voor zo’n grote organisatie als Salios, met al die verschillende locaties, afdelingen en groepen, is het handiger om de boodschappen via één partij te bestellen en te laten bezorgen.”  

Levering tot op de woongroep

Van Hoeckel levert de bestellingen niet op een centraal punt, maar brengt alle boodschappen tot op de woongroep. Dat ervaart Samela als overwegend positief. “We hebben vaste bezorgers, die we inmiddels ook echt goed kennen. Ze zijn altijd vriendelijk en kennen goed de weg. Ze hebben ook de code van onze deur, zodat ze onze gesloten afdeling gewoon in en uit kunnen lopen zonder dat wij de deur voor ze open hoeven te doen. Enige minpuntje voor onze groep is dat de boodschappen al vroeg worden bezorgd, vaak nog voor onze gastvrouwen starten. Als verzorgenden zijn we op dat tijdstip druk met de zorg voor de patiënten, dus we hebben niet altijd direct tijd om de boodschappen uit te pakken. Gelukkig geven de bezorgers het altijd duidelijk aan als er producten geleverd zijn die direct in de koeling of vriezer moeten.”  

Goede service en handige extraatjes

Niet alleen de bezorgers worden gewaardeerd om hun service en behulpzaamheid, ook over de klantenservice is Salios zeer te spreken. Als er iets mis is met een product of een levering wordt dit snel en correct opgelost. Samela: "We kunnen altijd terecht bij de klantenservice en ze denken echt met ons mee. Als een product niet leverbaar is, zorgen ze dat we een passend alternatief geregeld krijgen. Of als een product te dicht bij de THT-datum is, dan leveren ze dat product op de volgende leverdag nog eens, zonder dat we daarvoor hoeven te betalen.”

Waar ze bij Salios óók heel blij mee zijn, zijn de papieren menuplanners die Van Hoeckel verspreidt. “Die papieren planner werkt heel goed voor ons”, vertelt Samela enthousiast. “We koken alles zelf, met verse producten, dus die inspiratie voor lekkere maaltijden is heel fijn voor ons. Daarmee hoeven we niet steeds zelf alle menu’s te verzinnen. Én het is handig dat we de kaartjes kunnen uitscheuren en in het zicht kunnen ophangen. Dan zien onze cliënten precies wat er die week op het menu staat."  

Gebruiksvriendelijke webshop

Ook de webshop van Van Hoeckel wordt door Salios als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. "Het zoeken gaat makkelijk en je kunt goed filteren op bijvoorbeeld speciale diëten of halal producten", vertelt Samela. “Ook zie je heel duidelijk wat de leverdagen zijn, hoeveel budget er nog beschikbaar is wat je bestelgeschiedenis is.” Een heel groot voordeel is dat de shop direct alternatieven voorstelt voor producten die wat duurder zijn. "Wij moeten rekening houden met een bepaald budget per week, en alles is natuurlijk duurder geworden. Dan is het fijn dat we kunnen kiezen voor huismerken in plaats van A-merken." Soms kiezen ze bewust wél voor het A-merk, ondanks het prijsverschil. “Dit is een somatische groep, en onze cliënten hechten veel waarde aan bekende merken. Bijvoorbeeld voor koffie of thee: als ze gewend zijn aan Douwe Egberts-koffie of Pickwick-thee vinden ze het niet leuk als je ineens een ander merk schenkt. Maar het is heel fijn dat je uit zo’n groot assortiment kunt kiezen, voor ieder product kun je tussen meerdere varianten en merken kiezen. Er is altijd een goed alternatief.”  

“Het is gewoon goed geregeld”

Voor de toekomst ziet Samela vooral kansen in het persoonlijker maken van de service. "Als je ergens veel bestelt, is het leuk als je af en een klein cadeautje krijgt, bijvoorbeeld een traktatie voor de cliënten. Verder zijn we echt tevreden. De webshop biedt veel mogelijkheden, de medewerkers zijn klantvriendelijk en de bezorgers altijd vrolijk. Het is gewoon goed geregeld."