Meander MC kiest voor flexibiliteit in patiëntenvoeding

Het voedingsconcept van het Amersfoortse Meander MC bestaat uit twee pijlers: à la carte en de Proeverij. Bij het proeverijconcept krijgen patiënten zes eetmomenten per dag aangeboden. Voor zowel het à-la-carte-concept als de Proeverij werkt het ziekenhuis met een ontkoppeld kooksysteem, waarbij de warme maaltijdcomponenten in bulk worden geleverd door Culivers – de productiekeuken van Van Hoeckel – en in de centrale keuken van het ziekenhuis worden geportioneerd. Jelte Kuipers, als coördinator patiëntencatering verantwoordelijk voor al het eten en drinken dat dagelijks wordt aangeboden aan ongeveer 350 patiënten, vertelt over de samenwerking.  

Meander MC

Jelte Kuipers

Van stroef begin naar sterke samenwerking

Na ruim 35 jaar in de horeca gewerkt te hebben, onder andere als chef-kok, maakte Jelte vijf jaar geleden de overstap naar de zorg. De samenwerking tussen Meander MC en Van Hoeckel was ongeveer een jaar daarvoor gestart, maar verliep op dat moment wat stroef. “Dan waren er bijvoorbeeld incomplete leveringen of er werd een alternatief geboden wat niet paste bij de juiste dieetvoeding. En ja, het is bij ons echt cruciaal dat we de juiste maaltijden geleverd krijgen. Patiënten geen geschikte maaltijd kunnen bieden is natuurlijk geen optie.”

Gelukkig zijn die opstartproblemen allang voorbij. “Van Hoeckel heeft zich heel sterk ontwikkeld in de afgelopen jaren. Ze hebben mensen aangenomen met specifieke kennis van de zorgmarkt, die toch echt heel anders is dan de horecamarkt. En dat zie je echt terug in hun service. We zijn nu heel blij met de samenwerking. Deze aanpak biedt flexibiliteit en efficiëntie, wat essentieel voor ons is, gezien het grote aantal maaltijden dat we per dag aanbieden en de specifieke dieetwensen en -eisen van patiënten.”  

Korte lijntjes en proactief contact

Die flexibiliteit zie je ook terug in het contact tussen Meander MC en Van Hoeckel. De lijntjes zijn heel kort, en dat ervaart Jelte als zeer waardevol. “We hoeven onze accountmanager Martin van Asselt maar te bellen  en dan komen we er altijd uit”, aldus Jelte. “Desnoods springt hij zelf in de auto om iets na te leveren. Het komt altijd goed!” Ook het klantenteam wordt als positief ervaren, met name door de behulpzaamheid en het proactieve contact – elke drie tot vier weken informeren ze naar eventuele knelpunten. Wel merkt Jelte op dat er bij het klantenteam soms nog een kenniskloof is wat betreft ziekenhuisspecifieke behoeften. Zo worden er soms alternatieven voorgesteld die niet 100% passend zijn voor de patiëntenzorg, waar specifieke eisen gelden voor bijvoorbeeld portionering en voedingswaarden.”

Webshop als menu-inspiratiebron

De bestellingen worden gedaan via Shop van Hoeckel door de vier medewerkers van het voedingsplanbureau van Meander MC. Jelte maakt hier de bestellijsten voor. “De webshop werkt voor ons echt heel goed. We kunnen filteren op allergenen en diëten, dat is ideaal, want zo kunnen we precies zien welke producten geschikt zijn voor onze patiënten. Ik maak twee keer per jaar een nieuwe menucyclus, en daarvoor gebruik ik de webshop als inspiratiebron. Ik doorzoek het hele assortiment met maaltijdcomponenten van Culivers, dat zijn er zo’n 700 tot 800, en dan stel ik op basis daarvan de menucyclus samen.”

Groeiend belang in de toekomst

Kijkend naar de toekomst ziet Jelte de rol van Van Hoeckel binnen de zorg steeds belangrijker worden. “Het groeiende tekort aan geschoolde koks in de zorg maakt de ondersteuning van partners als Van Hoeckel en Culivers steeds belangrijker. Je ziet nu al vaak dat koks in ziekenhuizen en zorginstellingen rond de 55, 60 jaar zijn. En er is wél een opleiding voor horecakoks, maar niet voor instellingskoks, dus er is nauwelijks nieuwe aanwas. Wat Culivers en Van Hoeckel doen, het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten die eenvoudig te verwerken zijn, wordt daarmee steeds crucialer. Met de expertise die Van Hoeckel de afgelopen jaren heeft opgebouwd in de zorgsector, verwacht ik dat ze in de toekomst een steeds belangrijkere rol krijgen.”