De juiste WOZ-waarde bespaart kosten

Veel (zorg)instellingen en ziekenhuizen betalen jaarlijks te veel belasting, door een verkeerde bepaling van de WOZ-waarde van hun gebouw(en). Dat voorkom je door de WOZ-experts van Previcus in te schakelen en hen de juiste WOZ-waarde te laten bepalen.  

Onnodig hoge belasting door onjuiste WOZ-waarde?

Elk jaar stelt de gemeente opnieuw de WOZ-waarde vast. Op basis van deze waarde wordt de hoogte van diverse belastingen, zoals onroerendzaakbelasting, vermogensbelasting en inkomstenbelasting berekend. Wordt de WOZ-waarde te hoog ingeschat, dan betaal je onnodig veel belastinggeld. Geld dat je waarschijnlijk liever in de zorg steekt.  

Bespaar met een lagere WOZ-waarde

Wil je voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt? Schakel de WOZ-experts van Previcus in om de WOZ-waarde voor jouw vastgoed te verlagen, en:

✔ Realiseer grote besparingen op je jaarlijkse belastingen
✔ Profiteer van een zeer hoog slagingspercentage
✔ Ontvang exclusieve korting via Van Hoeckel

Extra voordelig via Van Hoeckel

Voor deze oplossing werkt Van Hoeckel samen met WOZ-bureau Previcus. Previcus is geselecteerd als Sligro Food Group's Keuze. Als Van Hoeckel-klant lift je mee op de inkoopvoordelen die wij krijgen vanuit deze samenwerking.



  

Het verlagen van de WOZ-waarde: hoe werkt het?

Bezwaar maken tegen een onjuiste WOZ-waarde is vaak een technisch en juridisch verhaal. Je vergroot de kans van slagen aanzienlijk door de specialisten van Previcus hiervoor in te schakelen. Previcus kan je via twee routes helpen bij het vaststellen van de juiste WOZ-waarde:

1.             Door al vóór de officiële beschikking in gesprek te gaan met de gemeente en samen direct tot de correcte WOZ-waarde te komen

2.             Door ná de officiële beschikking bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-waarde

Ontdek per route de aanpak, de kosten en de mogelijke besparing.  

Ontdek de aanpak per route:

Hoe werkt het?
Bij het vooroverleg gaat Previcus nog vóór de officiële beschikking met de gemeente in gesprek om direct de juiste WOZ-waarde vast te stellen. Dit kan tot en met januari, en is bedoeld om inschattingsfouten, eventuele bezwaarprocedures en verrekeningen achteraf te voorkomen.

Voorafgaand aan het gesprek vraagt Previcus aanvullende informatie zoals plattegronden, huurcijfers en onderhoudsgegevens op, net als de taxatiekaart van de gemeente. Tijdens het vooroverleg nemen Previcus en de gemeente al deze gegevens door en doen ze samen de WOZ-waardebepaling, op basis van de juiste kenmerken van het vastgoed. De uitkomst hiervan is de correcte en definitieve WOZ-waarde (achteraf bezwaar maken is hierbij niet mogelijk).

Wat levert een vooroverleg je op en waarom is het interessant?
Een vooroverleg heeft een aantal voordelen ten opzichte van bezwaar maken:

  • Je beschikt sneller over de juiste WOZ-waarde (een WOZ-bezwaar kan een heel jaar duren)
  • Je voorkomt dat je achteraf allerlei mutaties in de boekhouding moet uitvoeren
  • Je betaalt niet onnodig veel belasting

Wanneer jouw instelling meerdere panden binnen een gemeente heeft of binnen een samenwerkingsverband in verschillende gemeenten, is de kans op een foute (en te hoge) berekening van de WOZ-waarde erg groot, en adviseert Previcus om al vóór de officiële beschikking in actie te komen.   

Wat kost het?
Voor het vooroverleg krijg je een offerte op maat omdat de kosten afhankelijk zijn van je situatie.   Als voorbeeld: de ene organisatie heeft 10 panden in één gemeente. De andere organisatie heeft 10 panden in 6 verschillende gemeenten. De laatste offerte zal hoger liggen dan de eerste, omdat Previcus met 6 verschillende gemeenten moet schakelen.

In principe verdien je de kosten van de offerte altijd terug door de besparing die de WOZ-verlaging je oplevert. En als Van Hoeckel-klant krijg je bovendien 5% korting op de offerte.

Wat is de slagingskans?
Bij een vooroverleg werken Previcus en de gemeente samen om de WOZ-waarde van je pand(en) correct vast te stellen. Na afloop van dit proces krijg je dus gegarandeerd de juiste WOZ-waarde doorberekend, en weet je zeker dat je niet onnodig veel belasting betaalt.  

Hoe werkt het?
Ligt de WOZ-beschikking op de mat en vermoed je dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat? Dan heb je 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Omdat dit bij medisch vastgoed vaak een vrij technisch verhaal is, is het verstandig om hier een expert naar te laten kijken. Previcus is gespecialiseerd in het bezwaar maken tegen WOZ-beschikkingen, wat de kans op een succesvol bezwaar groot maakt. En doordat zij wanneer nodig ook een taxatierapport opstellen, neemt de slagingskans van het WOZ-bezwaar nog verder toe. Daarom biedt Previcus deze dienst aan op basis van no cure, no pay.

De eerste stap richting een bezwaarprocedure is het aanvragen van een vrijblijvend adviesgesprek. Laat hier je gegevens achter, dan neemt een expert van Previcus contact met je op.

Wat levert het me op?
Bij medisch vastgoed is het zeer interessant om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Omdat het vaak om grote en moeilijk vergelijkbare panden gaat, is de kans groot dat de WOZ-waarde niet correct is berekend. En omdat de WOZ-waarde bij grote, medische panden vaak heel hoog is, kan een verlaging van de WOZ-waarde algauw tot zeer grote besparingen leiden. Vaak worden besparingen van tussen de 10 en 40% gerealiseerd. Hoeveel je precies bespaart, rekent Previcus je graag voor.   

Wat kost het?
Voor zorginstellingen werkt Previcus op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat wanneer de WOZ-waarde niet wordt aangepast, je geen factuur ontvangt. Wordt de WOZ-waarde wel verlaagd? Dan betaal je een percentage van het bedrag dat je bespaart aan Previcus. Als Van Hoeckel-klant betaal je dan geen 40% maar 35% vergoeding (excl. BTW).  

Wat is de slagingskans?
Bij incourant vastgoed is de kans om succesvol bezwaar te maken heel groot. De WOZ-waarderingen bij gemeentes zijn namelijk geautomatiseerd: met ‘één druk op de knop’ wordt de WOZ-waarde bepaald. Deze methode is niet altijd accuraat gezien de complexe aard van de meeste medische panden.

Klantverhaal

Deze organisatie ging je voor

Voor een zorg- en welzijnsorganisatie in Groningen mocht Previcus bezwaar aanmaken tegen de WOZ-waarde van twee locaties. Tijdens de procedure bleek dat de WOZ-waarde juist was vastgesteld, echter bemerkte de taxateur van Previcus een andere foutieve vaststelling. Het niet-wonen tarief was onterecht gebruikt terwijl 83% van de WOZ-waarde kan worden toegerekend aan wonen. Door deze aanpassing van het tarief heeft deze organisatie netto een besparing van ruim € 100.000,- gerealiseerd. 

Over Previcus Vastgoed

Previcus Vastgoed startte in 2003 als eerste in Nederland met WOZ-diensten. Inmiddels is Previcus uitgegroeid tot hét WOZ-advieskantoor van Nederland voor de zakelijke markt, met specialisaties op het gebied van zorginstellingen, wonen en horeca. Hun ervaren team heeft al miljoenen euro's aan onterechte belastingheffingen bespaard voor hun klanten. Meer weten? Neem contact op met Previcus.

Veelgestelde vragen

Gemeenten berekenen de WOZ-waarde vaak automatisch door een pand te vergelijken met aangrenzende en vergelijkbare panden in de gemeente. Omdat niet alle panden goed te vergelijken zijn, is deze automatische berekening lang niet altijd accuraat. Dat geldt zéker bij medisch- en zorgvastgoed, dat vaak afwijkende afmetingen heeft, of waarbij sprake is van meerdere panden binnen een samenwerkingsverband en soms in meerdere gemeentes.

Deze oplossing is gunstig voor elke zorginstelling, ziekenhuis en organisatie die een WOZ-aanslagbiljet ontvangt en daar bezwaar tegen wil maken. Het maakt niet uit hoe hoog de WOZ-waarde is, om welk type pand het gaat en of jouw organisatie huurder of eigenaar is van het pand.

Door de samenwerking tussen Van Hoeckel en Previcus profiteer je van een interessante korting. Bij incourant vastgoed werkt Previcus bovendien op basis van no cure, no pay. Je betaalt alleen een vergoeding over de besparing die Previcus voor je realiseert bij een succesvol bezwaar.  

Wil je de hoge WOZ-aanslag graag vóór zijn? En heb je meerdere panden, of een pand met een hele hoge WOZ-waarde? Dan is het wellicht een betere optie om te kiezen voor een vooroverleg, in plaats van een bezwaarprocedure. Previcus adviseert je graag over de route die je het beste kunt kiezen om tot de juiste WOZ-waarde te komen. Laat je gegevens achter, dan neemt Previcus contact met je op.

De WOZ-waarderingen bij gemeentes worden geautomatiseerd berekend. In de berekening wordt onder andere gekeken naar vergelijkbare panden in de gemeente en de aangrenzende panden in de nabije omgeving. Omdat niet alle panden volledig vergelijkbaar zijn, is de automatische berekening niet altijd accuraat. Dat maakt de kans groot dat bezwaar maken succesvol is,

Dat geldt zéker voor incourant vastgoed, wat zorgvastgoed vrijwel altijd is. Incourant vastgoed betreft gebouwen die moeilijk vergelijkbaar zijn met gebouwen in de omgeving. Daarbij is de situatie vaak complexer, omdat er rekening moet worden gehouden met diverse taxatiewijzers en jurisprudentie. En er zijn bovendien vijf belangrijke punten waarop vaak veel bespaard kan worden (zie vraag 5).

Het taxeren van incourant vastgoed door middel van ‘een druk op de knop’ is in ieder geval niet altijd accuraat. Wanneer er bezwaar wordt aangetekend, is de kans groot dat het bezwaar gegrond wordt verklaard (en de WOZ-waarde dus wordt verlaagd). Dit is ook de reden waarom bij incourant vastgoed een vooroverleg heel interessant kan zijn. Dan voorkom je een bezwaarprocedure doordat de WOZ-waarde al vóór de officiële beschikking correct is vastgesteld.

Veel belastingen worden bepaald op basis van de WOZ-waarde. Wordt die te hoog ingeschat, dan zijn de belastingen elk jaar ook onnodig hoog. En omdat de WOZ-waarde automatisch berekend wordt, komt een foute inschatting regelmatig voor. Zeker bij incourant vastgoed, zoals het meeste zorg- en medische vastgoed is, is de slagingskans groot. En lukt het Previcus niet om je WOZ-waarde te verlagen? Dan betaal je ook niks, aangezien Previcus werkt op basis van no cure, no pay. Wil je bezwaar maken, vul dan het contactformulier in >

Het vooroverleg is bedoeld om samen tot een juiste waardebepaling te komen. De procedure ziet er als volgt uit:

  1. Previcus vraagt aanvullende informatie op, waaronder plattegronden, huurcijfers en onderhoudsgegevens
  2. Previcus vraagt de taxatiekaart op bij de gemeente. Hierop laat de gemeente zien waarop de WOZ-waarde gebaseerd is.
  3. Previcus licht aan de gemeente toe waarom zij van mening zijn dat de WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld.
  4. De gemeente komt met onderbouwing.
  5. Er komt een definitieve WOZ-waarde, waarvan jij hierna de aanslag ontvangt.
  6. De waarde staat nu vast en kan meegenomen worden in de boekhouding en eventuele belastingaangifte. Bezwaar maken is niet meer mogelijk, want je weet nu zeker dat je niet te veel belasting betaalt.  

Voor zorg- en medisch vastgoed zijn er vijf punten waarop de WOZ-waarde vaak onjuist wordt ingeschat, en waar voor de experts van Previcus dus kansen liggen om tot een lagere WOZ-waarde te komen:

  1. Objectafbakening: wordt een zorgcomplex gezien als één geheel of als losse appartementen? Het verschil tussen deze twee manieren van waarderen is WOZ-technisch groot.
  2. Restwaarde en levensduur: doordat taxateurs vaak niet de tijd nemen om vastgoed met eigen ogen te beoordelen of de juiste informatie missen, schatten ze de restwaarde en de levensduur regelmatig te hoog in.
  3. Werktuigenvrijstelling: werktuigen of installaties die nodig zijn voor het proces, worden soms onterecht in de taxatie betrokken waardoor de taxatiewaarde te hoog wordt.
  4. Woondelenvrijstelling: een complex waar mensen in wonen, moet (deels) vrijgesteld zijn van belasting voor het gebruik, en het lage ‘wonen’-tarief moet worden toegepast. Dit gaat in de praktijk vaak mis, met een te hoge WOZ-waarde als gevolg.
  5. Zuiveringsheffing: De zuiveringsheffing die je aan het Waterschap betaalt voor het schoonmaken van afvalwater, wordt berekend op basis van ‘vervuilingseenheden’. Hierbij wordt in 8 van de 10 gevallen een verkeerd tarief gehanteerd, ontdekte Previcus.  

De beschikte waarde is én blijft de beschikte waarde. Deze mag alleen worden verlaagd (bij gegrond bezwaar) of gelijk blijven (bij ongegrond bezwaar). Blijkt dat de WOZ-waarde hoger moest zijn (bijvoorbeeld omdat de gemeente te weinig m2 heeft toegekend), dan mag die verhoging niet meer in het lopende jaar worden doorgevoerd. Er is namelijk wettelijk bepaald dat bezwaar aantekenen geen nadelen mag hebben voor belanghebbenden.

Ligt de WOZ-beschikking op de mat? Dan heb je 6 weken de tijd om bezwaar tegen de WOZ-waarde aan te tekenen. Neem daarom tijdig contact op als je vermoedt dat de WOZ-waarde van jullie pand(en) te hoog is ingeschat. Laat hier je gegevens achter >  dan neemt Previcus zo snel mogelijk contact op.

Haal het maximale uit je mensen en middelen

Van Hoeckel wil jou als zorgprofessional onbezorgd en slim laten werken. Dat doen we door oplossingen aan te bieden voor uitdagingen waar veel zorginstellingen tegenaan lopen.