Patiënten en cliënten moeten zorgeloos kunnen genieten van hun maaltijden. Helaas is dit voor een aanzienlijk deel van ouderen en patiënten niet vanzelfsprekend. Veel mensen hebben te maken met kauw- en slikproblemen, wat hun gevoel van veiligheid, comfort en autonomie kan aantasten. De angst om zich te verslikken is niet alleen beangstigend, maar kan ook leiden tot ondervoeding, uitdroging en zelfs longontsteking. Het International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) biedt een oplossing die wereldwijd door zorgprofessionals wordt omarmd. Ontdek hoe IDDSI kan bijdragen aan het bieden van de best mogelijke zorg voor bewoners.
In Nederland heeft ongeveer 8% van de bevolking te maken met dysfagie, oftewel slikproblemen. Bij ouderen en mensen met ernstige ziektes ligt dit percentage zelfs veel hoger. Dit maakt IDDSI een onmisbaar hulpmiddel voor zorginstellingen. De IDDSI-richtlijnen zorgen ervoor dat maaltijden voor deze kwetsbare groep bewoners niet alleen veilig, maar ook smakelijk en aantrekkelijk zijn. Het resultaat? Een verminderd risico op ernstige gezondheidsproblemen en een groter gevoel van welzijn en tevredenheid bij de bewoners.
Vóór de invoering van IDDSI was er veel onduidelijkheid over de consistentie van voedsel en dranken in zorginstellingen. Termen als ‘siroopdikte’, ‘yoghurtdikte’ en ‘vladikte’ werden gebruikt, maar een eenduidig protocol ontbrak, wat vaak leidde tot verwarring en risico’s. IDDSI biedt nu een wereldwijd erkend raamwerk dat het leven van miljoenen dysfagiepatiënten aanzienlijk verbetert. Dankzij de gestructureerde aanpak en duidelijke niveaus weet iedereen binnen de organisatie, van kok tot zorgmedewerker, precies wat er nodig is om bewoners veilig en voedzaam te laten eten.
Van Hoeckel is expert op het gebied van voeding in de zorg en denkt graag mee over de beste manier om IDDSI binnen een zorginstelling te implementeren, zodat aan de hoogste standaarden wordt voldaan. Marlot Smulders: “Als bewoners de juiste consistentie van voeding krijgen, ontvangen ze de benodigde energie, eiwitten en voedingsstoffen, wat hun gezondheid en comfort vergroot. Dit geeft de organisatie de mogelijkheid om een omgeving te bieden waarin bewoners zich veilig en verzorgd voelen.”
Wil je meer weten over hoe IDDSI kan worden toegepast binnen een zorginstelling? De voedingsdeskundigen van Van Hoeckel staan klaar om te adviseren en ondersteunen.
Meer informatie over de IDDSI-richtlijnen? Lees dan ook het artikel 'IDDSI-richtlijnen: IDDSI 0 tot en met 7 uitgelicht' >.
De verschillende testmethoden geven een betere grip op de behandeling van een cliënt of patiënt, maar er kleeft ook een nadeel aan: het uitvoeren van een IDDSI-test is behoorlijk tijdrovend. Om de implementatie van IDDSI binnen zorgorganisaties te vereenvoudigen ontwikkelden logopedist Marise Neijman en arts Frans Garssen de IDDSIdex: een onlinedatabase met de IDDSI-levels van zowel alledaagse voedingsmiddelen als van medische (bij)voeding. Deze gebruiksvriendelijke database bevat producten die te koop zijn in de Nederlandse supermarkt.
Op het platform "Dat is even slikken" werken onze partner, Care Culinair en logopediste Annelinde Porsius. Annelinde is gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen die kauw- of slikproblemen ondervinden. Zij is van mening dat deze mensen nog steeds moeten kunnen genieten van heerlijke en aantrekkelijke maaltijden, conform de richtlijnen van de IDDSI-systematiek. Samen met Care Culinair zorgt Annelinde ervoor dat recepten, informatie en inspiratie toegankelijk en kosteloos beschikbaar blijven voor iedereen, en dat dit aanbod bovendien steeds verder wordt uitgebreid.