Gezond eten dat ook gewoon lekker is

Bij Van Hoeckel zijn we trots op onze diëtisten. Zij spelen namelijk een belangrijke rol bij de samenstelling van onze maaltijden. Alle reden dus om één van hen eens in de spotlight te zetten: diëtist Linsy van den Eijnde. Met haar kennis en ervaring maakt zij een groot verschil voor ons én onze klanten.  

Diëtist aan het woord

Linsy werkt al vijftien jaar in de diëtetiek

De complexe puzzel van smaak en gezondheid oplossen, zo omschrijft Linsy haar rol als diëtist bij Van Hoeckel: “Veel patiënten en cliënten die onze maaltijden eten, hebben speciale voeding nodig: eiwitrijk, glutenvrij, lactosevrij, gemalen, zoutarm, rekeninghoudend met allergieën. En naast gezond moet het eten natuurlijk ook gewoon lekker zijn. Dat is een flinke uitdaging. Als diëtist zoek ik binnen alle eisen, wensen en mogelijkheden naar de beste oplossingen.”

Op de website  www.voedingscentrum.nl  legt zij uit: "Elke zes maanden evalueren we ons aanbod: welke gerechten zijn populair? Welke vallen niet in de smaak? En waarom is dat zo? Op basis van deze inzichten beslissen we of we bepaalde ingrediënten of gerechten moeten aanpassen.    

“Alles wat we op de markt brengen, testen we namelijk eerst in het klein. We bereiden de maaltijden en proeven deze, zodat we kunnen beoordelen wat het beste smaakt. Dit is een erg leuke stap!”

Diëtetiek als basis voor maaltijdontwikkeling

Linsy speelt dan ook een belangrijke rol bij onze maaltijdontwikkeling. Samen met collega-diëtisten, maaltijdontwikkelaars en adviseurs bespreekt zij de verschillende klantvragen. Op basis van deze wensen draagt Linsy bij aan de ontwikkeling van  uiteenlopende producten, zoals maaltijden met een verlaagd zoutgehalte, kleine eiwitverrijkte maaltijden en dikvloeibare maaltijden waarbij de juiste stabiele consistentie belangrijk is.

Goed proeven: een belangrijke stap

Voordat een product klaar is om naar klanten te worden gestuurd,  is een flink aantal stappen nodig. Dit proces begint met een theoretisch gedeelte: het samenstellen van een maaltijd(component) op basis van de inhoudelijke eisen. Daarna is het belangrijk om de maaltijd(component) goed te proeven. Linsy: “Alles wat we op de markt brengen, testen we namelijk eerst in het klein. We bereiden de maaltijden en proeven deze, zodat we kunnen beoordelen wat het beste smaakt. Dit is een erg leuke stap!” Regelmatig keren Linsy en haar collega’s na de eerste proefronde terug naar de tekentafel om de maaltijd(component) bij te schaven. Het resultaat daarvan is dat zij uiteindelijk de optimale balans weten te vinden tussen smaak en gezondheid.

Erasmus MC: een mooie klantcase

Dat deze methode haar vruchten afwerpt, is al meerdere keren gebleken. Het Erasmus MC bijvoorbeeld is een klant die de lat hoog legt, zowel op het gebied van smaak als op het gebied van gezonde voeding. In samenwerking met de afdeling voeding van het Erasmus MC konden we een mooi concept lanceren. De maaltijdoplossing bestond uit kleine maaltijden die voldoende energie leveren, een hoog eiwitgehalte bevatten én een laag zoutgehalte. Een andere belangrijke eis was dat de maaltijden goed scoorden op smaak. Linsy: “Dat was een mooi project, waarbij we veel hebben gerekend én geproefd. Met resultaat, want de maaltijden worden goed ontvangen door de patiënten.”

Wat is gezond eten én optimaal qua smaak?

Als diëtist hoopt Linsy meer balans te kunnen creëren tussen de theorie en de praktijk, omdat daar regelmatig een kloof tussen bestaat. Wat theoretisch gezond is, is niet altijd de optimale keuze qua smaak. “Als diëtist wil ik daarin de middenweg vinden. En dat is een puzzel waarmee we nog een flinke tijd bezig zullen zijn. Sterker nog: het is een puzzel die voor geen cliënt of patiënt hetzelfde is. Maar dat maakt mijn vak juist zo uitdagend!”

Samenwerken?

Wil jij samen met Van Hoeckel een optimale maaltijdvoorziening voor jouw zorginstelling creëren? We laten je graag zien wat er mogelijk is.