Fingerfood in de zorg

Bij de term fingerfood ligt het voor de hand om te denken aan kleine hapjes, die je met de vingers kunt eten. Maar fingerfood in de zorg omvat veel meer dan dat. Het kan namelijk ook bestaan uit volledige gerechten en maaltijdcomponenten die cliënten - met bijvoorbeeld dementie of een verminderde motoriek - met de hand kunnen eten. Eén van de voordelen hiervan is dat het bijdraagt aan het welzijn van cliënten.  

Jan Koorn, manager voedingsconcepten, vertelt hoe je fingerfood in jouw zorginstelling kunt implementeren.

Taboe op fingerfood doorbreken

In de Nederlandse cultuur heerst nog altijd een taboe op fingerfood, terwijl het in werkelijkheid een natuurlijk fenomeen is. Voor heel jonge kinderen is met de handen eten dé manier om verschillende voedingsmiddelen te leren kennen. Ook in andere culturen, bijvoorbeeld onder hindoes, in Arabische landen, in Afrika en in Azië, is fingerfood de normaalste zaak van de wereld. Het kunnen voelen van eten, draagt namelijk bij aan het eetgenot. Alle reden dus om het taboe te doorbreken en fingerfood te omarmen in de zorg.  

Implementatie van fingerfood

Volgens Jan Koorn, manager voedingsconcepten, kun je met het implementeren van fingerfood als beleid het taboe doorbreken: “Fingerfood is niet alleen een menu dat je aanbiedt binnen een zorginstelling, het reikt veel verder dan dat. Het gaat om het totale zorgaanbod dat je als organisatie levert. Dit zou opgenomen moeten worden in de waarden en normen van je huisregels en de begeleiding eromheen. Ondersteun zorgmedewerkers om eten op een andere, aantrekkelijke manier aan te bieden en het leuk te maken voor de cliënten. Er dient tijd vrijgemaakt te worden om dit te begeleiden, maar het levert ook veel genot op om de cliënten weer lekker te zien eten. En wat is dat wel niet waard?”

“Het is belangrijk om familie en andere naasten vroegtijdig bij de implementatie van fingerfood te betrekken. Alleen zo kan het taboe worden doorbroken. Organiseer bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten om de naasten mee te nemen in het beleid. En maak vooral inzichtelijk hoeveel geluk en positiviteit fingerfood brengt onder de cliënten.”

Voordelen van fingerfood

Cliënten met een verminderde motoriek of dementie fingerfood bieden, heeft diverse belangrijke voordelen:

  • Met fingerfood kunnen cliënten weer zelf bepalen wat, hoeveel en in welk tempo zij eten. Zo vergroot het de autonomie en het gevoel van eigenwaarde.
  • Met de handen eten zorgt voor een betere eetervaring, doordat cliënten ook informatie krijgen over de consistentie en de structuur van het eten.
  • Doordat cliënten zelf de regie hebben en niet worden belemmerd door het gebruik van bestek, eten zij beter en krijgen zij dus meer belangrijke voedingstoffen binnen.
  • Fingerfood draagt bij aan het welzijn van cliënten. Zelfstandig kunnen eten, heeft simpelweg een positief effect op het geluksgevoel en de kwaliteit van leven.

Fingerfood gerechten in het assortiment

Zo’n 80% van ons reguliere assortiment is geschikt om als fingerfood te serveren. Groenten, vissticks en stukjes aardappel, vlees, tortilla, omelet of pannenkoek; het leent zich er allemaal voor. Bovendien kunnen soep en drinkbare toetjes in een drinkbeker worden aangeboden. Het is dus zeker niet nodig om hiervoor een speciaal assortiment in te kopen.

Samenwerken?

Wil jij samen met Van Hoeckel een optimale maaltijdvoorziening voor jouw zorginstelling creëren? We laten je graag zien wat er mogelijk is.