Goede voeding is onmisbaar voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Dat geldt natuurlijk voor elk mens, maar zeker voor de cliënten of patiënten in een zorginstelling. Ouderdom, een operatie of een ziekte kan echter veel invloed hebben op de eetlust. Kelly Silverio Alonso-Duin, diëtist en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC vertelt hoe je de eetlust van cliënten of patiënten kunt bevorderen.
Zowel in de ziekenhuis- als in de ouderenzorg is een verminderde eetlust bij cliënten of patiënten een bekend probleem. Volgens Kelly Silverio Alonso-Duin liggen hieraan verschillende oorzaken ten grondslag: “In het ziekenhuis blijkt na een voedingsanamnese vaak dat patiënten te weinig eten. De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom iemand geen trek heeft. Soms komt dit simpelweg doordat het eten niet smaakt. Smaakverlies of verandering als gevolg van een ziekte of behandeling speelt hierbij een grote rol. Ook neemt de smaak af naarmate we ouder worden. Pijn, bijvoorbeeld in de maag of darmen, of het gebruik van medicatie kan eveneens invloed hebben op de eetlust. Een verminderde eetlust kan bovendien psychologisch van aard zijn, bijvoorbeeld als een patiënt een negatieve associatie met eten heeft ontwikkeld.” Deze oorzaken kunnen ook in de ouderenzorg van toepassing zijn, evenals kauw- en slikproblemen, gebitsproblemen, vergeetachtigheid, eenzaamheid en depressiviteit.
Kelly Silverio Alonso-Duin studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij begon haar carrière als diëtist bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en werkt nu als diëtist en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, in de oncologische kliniek en polikliniek. Daarnaast is zij lid van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie en docent Voeding bij Chemotherapie bij PIT Actief.
“In het ziekenhuis blijkt na een voedingsanamnese vaak dat patiënten te weinig eten. De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom iemand geen trek heeft."
Als cliënten of patiënten lange tijd geen eetlust of weinig eetlust hebben en daardoor minder eten dan zij nodig hebben, kan dit leiden tot onbedoeld gewichtsverlies en uiteindelijk ondervoeding. Het lichaam bouwt dan een tekort aan voedingsstoffen en energie op. Ondervoeding heeft veel gevolgen voor de gezondheid, zoals een verminderde weerstand, verlies van spierkracht, meer kans op infecties, doorligwonden en complicaties (bij een operatie), sneller vermoeid zijn, een langzamer herstel van wonden en een droge, bleke en koude huid. Deze algehele vermindering van de gezondheid kan resulteren in meer huisartsconsulten, meer en langere ziekenhuisopnames, een verminderde reactie op een (medische) behandeling, meer kans op zorgafhankelijkheid en verwardheid en een verminderde kwaliteit van leven.
Om ondervoeding van een cliënt of patiënt te voorkomen is het belangrijk dat je tijdig signaleert dat het nodig is om de eetlust te stimuleren. Let daarom goed op de volgende tekenen:
Kelly Silverio Alonso-Duin: “Wil je de eetlust van een cliënt of patiënt bevorderen, dan is het goed om eerst de oorzaak van de verminderde eetlust te achterhalen. Vervolgens kun je proberen de klachten te verminderen.” Diarree, misselijkheid en overgeven kunnen wellicht worden verholpen met medicijnen. Heeft een cliënt of patiënt pijn in de mond of een niet goed passend gebit, dan is goede mondzorg mogelijk de oplossing. En bij smaakverlies of -verandering is het belangrijk om in te zetten op smaaksturing. Is bekend wat de oorzaak van de beperkte eetlust is, dan kunnen onderstaande tips helpen om de eetlust te bevorderen.
Kelly Silverio Alonso-Duin: “Bij het stimuleren van eetlust is persoonlijk advies erg belangrijk. Een vrouw gaf aan dat niets haar meer smaakte, vooral koffie niet. Daar zat ze heel erg mee. Want ze miste de gezellige koffiemomenten. Bitter staat vaak als eerste tegen. De oplossing was om haar koffie verkeerd (zachtere smaak), te geven. Zo simpel kan het zijn!”
Wil je meer weten over het bevorderen van eetlust? Lees dan ook het artikel 'Belevingsgerichte zorg: meer genieten van eten en drinken’.