Misschien ben je er al mee bezig. Of misschien weet je juist niet waar je moet beginnen met dit onderwerp. Waarom voedselverspilling verminderen in de zorg van groot belang is, schreven we eerder al in dit artikel. Maar hoe pak je het terugdringen van voedselverspilling in de praktijk aan in jouw ziekenhuis of zorginstelling? Dat is makkelijker dan je denkt! Paul Vrinzen, onze Foodcare & Convenience specialist, geeft je een aantal praktische tips.
Samenvatting
Dat jij dit artikel leest, bewijst dat je begrijpt dat het terugdringen van foodwaste belangrijk is. Maar het terugdringen van voedselverspilling is niet alleen het verhaal van jou, van de kok of van de locatiemanager. Het is het verhaal van de gehele zorgorganisatie.
Maak iemand of het liefst meerdere personen verantwoordelijk voor het terugdringen van voedselverspilling. Zo krijgt het onderwerp serieus aandacht. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen zich verantwoordelijk voelt. Informeer daarom al het personeel over het belang van het verminderen van voedselverspilling. Zo creëer je voldoende draagvlak.
Veel zorginstellingen hebben geen idee wat en hoeveel ze precies weggooien. Maar opgeteld wordt er per jaar soms wel een Ferrari aan afval weggegooid. Laat die Ferrari letterlijk aan je zorgpersoneel zien. Dat maakt indruk.
Het inschatten van de voedselbehoefte is ontzettend lastig. Je koopt vaak te veel in. Gelukkig zijn er manieren om hier beter op te anticiperen.
Begin met een nulmeting. Pak drie emmers: een voor groenten, een voor zetmeel en een voor eiwitcomponent. Daarin gooi je wat je overhoudt en wat van de borden terugkomt. Maak hier een dagelijks proces van. Zo krijg je goed inzicht in wat en hoeveel je weggooit.
Ken je cliënten en praat! Eten ze veel of weinig? Wat vinden ze lekker en wat niet? Door te praten maak je veel betere inschattingen. In een ziekenhuis is dit lastiger. Maar ook daar kun je verspilling verminderen. Zo blijkt uit onderzoek (Snels, 2014) dat er minder voedsel verspild wordt wanneer het moment van bestellen dicht bij het moment van eten zit. Dat is best logisch, want hoe dichter je bij het eetmoment zit, hoe beter je kunt inschatten wat en hoeveel je wilt eten. Ons flexibel totaalconcept Beleef speelt daarop in.
Gewoontes veranderen is een uitdaging. Maar wil je voedselverspilling verminderen, dan moet je er een aantal aanpakken.
Dreigt de THT-datum eraan te komen en heb je erg veel over? Gooi het niet weg! Bereid het en vries het in voor cliënten of bied het aan met een korting in de personeels- of bezoekersrestaurants van een ziekenhuis.
‘Maar ik bestel altijd 12 stukjes vlees’. 12 stukjes vlees zijn prima als iedereen vlees eet. Maar dat is niet altijd de werkelijkheid. Daarom is een automatisch bestellijstje vanaf nu verleden tijd. Bereid je bestelling voor en kijk vooruit.
Het tegengaan van voedselverspilling moet een continu proces zijn. Je moet constant blijven bijhouden wat je weggooit. Met deze tips houd je het leuk.
Start een competitie. Welke afdeling of welke woongroep heeft het minste eten en drinken verspild? Deel ervaringen met elkaar in een ‘waste-overleg’ en beloon de winnaar maandelijks met bijvoorbeeld een waste-wisselbokaal.
Laat personeel zien wat je allemaal voor leuks of goeds kunt doen met het bespaarde geld. Voor henzelf of voor patiënten of cliënten. Wanneer er een bepaald doel wordt behaald, beloon je ze daarmee.
Het tegengaan van voedselverspilling in een zorgorganisatie is maatwerk. Elke zorginstelling is anders en heeft andere handvatten nodig. Als leverancier van goed eten en drinken in de zorg zien wij het als onze taak zorginstellingen te helpen bij het verminderen van voedselverspilling.