Voedselverspilling in de zorg: oorzaken en oplossingen

Samenvatting

  • Huidige situatie: Jaarlijks wordt in ziekenhuizen en zorginstellingen 40% van de ingekochte producten verspild.
  • Definities: Voedselverspilling omvat zowel het weggooien van eten als het verspillen van verpakkingsmateriaal.
  • Oorzaken: Te veel inkopen en gebrek aan kennis zijn de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in de zorg.  
  • Belang van vermindering: Vermindering van voedselverspilling is belangrijk voor de toekomst van de planeet en kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.
  • Duurzaam proces: Samenwerking binnen de zorgsector is cruciaal voor het behalen van duurzaamheidsdoelen.

Voedselverspilling in de zorg

Al zijn we al goed op weg met elkaar, te veel voedselverspilling of waste in de zorg is nog steeds de realiteit. Uit onderzoek blijkt dat in ziekenhuizen en zorginstellingen jaarlijks ongeveer 40% van de ingekochte producten in de vuilnisbak belandt (Wageningen Universiteit, 2021). Om je een goed beeld te geven: dat heeft dezelfde waarde als een Ferrari. Naast dat dit financieel enorm zonde is, is voedselverspilling daarnaast ook erg milieubelastend. Kortom, in de zorgsector valt er op het gebied van verminderen van voedselverspilling veel te winnen.  

Waste vs. voedselverspilling

Wanneer je voedsel niet opeet en/of weggooit noemen we dat voedselverspilling. Waste kan eten, maar ook ander afval zijn, zoals plastic. Denk bijvoorbeeld aan de verpakkingen om producten heen. Wanneer verpakt eten en drinken weggegooid wordt, is dat natuurlijk extra zonde. Zowel het eten en drinken als de verpakking is voor niets geproduceerd. Het is daarom belangrijk verspilling zo veel mogelijk te voorkomen. Gelukkig kun je met kleine veranderingen al een groots effect bereiken. In dit artikel hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.  

Oorzaken van voedselverspilling in de zorg

Een van de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling is misschien ook wel de meest logische: te veel inkopen. Het aanbod stem je niet goed af op de vraag en hierdoor gaat er te veel onnodig de vuilnisbak in. Het inschatten van de voedingsbehoefte is erg lastig. Het is een proces dat je continu moet waarborgen. In [dit artikel](link) geven we je onder andere tips hoe je dat kunt doen. Daarnaast is gebrek aan kennis een veelgehoorde oorzaak. Wij helpen zorgorganisaties met het terugdringen van voedselverspilling en verzorgen bewustwordingsbijeenkomsten waarin we jouw personeel bewust maken van wat ze weggooien en hoeveel ze weggooien.  

Waarom foodwaste verminderen?

Veel zorgorganisaties zijn al goed bezig met verduurzamen. Maar er wordt nog te veel goed voedsel niet opgegeten en weggegooid. Hierdoor worden ook kostbare grondstoffen als water, grond en energie voor niets gebruikt. In 2030 willen de Verenigde Naties wereldwijd dat de voedselverspilling met 50% is verminderd voor een beter milieu (Rijksoverheid, 2021). Het is dus van maatschappelijk belang dat je als organisatie minder voedsel verspilt. Je helpt mee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en draagt bij aan voldoende goed voedsel voor een groeiende wereldbevolking.  

Kostenbesparend

Daarnaast is het voor jouw zorgorganisatie ook financieel aantrekkelijk voedselverspilling tegen te gaan. Breng voedselverspilling goed in kaart en je bespaart enorm veel kosten. Je koopt bewuster en vaak ook minder in waardoor er ook minder transport, opslag en koelcapaciteit nodig is. Daarnaast bespaar je zo ook op handling en op manuren. Het geld dat je hierdoor overhoudt kun je gebruiken voor betere maaltijden of om je assortiment te verduurzamen.  

Samen voor een duurzamer proces

Er wordt in Nederland nog veel te veel weggegooid in de volledige voedselketen. Ook in de zorg. Als leverancier van goed eten en drinken in de zorg zien wij het als onze taak onze klanten te helpen bij het verminderen van voedselverspilling. We denken daarom graag met jou mee om doelen op het gebied van duurzaamheid en het verminderen van voedselverspilling te stellen én te behalen.

Samenwerken?

Wil jij samen met Van Hoeckel een optimale maaltijdvoorziening voor jouw zorginstelling creëren? We laten je graag zien wat er mogelijk is.