Preventieakkoord: Richtlijnen goede voeding zorg uitgelicht

Nederland gezonder maken, dat is het overkoepelende doel van het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord, dat de overheid samen met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties heeft opgesteld, bestaat nu al enkele jaren en blijft een cruciale rol spelen in het verbeteren van de volksgezondheid. In deze blog bespreken we de voortgang van het preventieakkoord, de richtlijnen voor goede voeding in de zorg en de implementatie hiervan. Preventie houdt ook het vroegtijdig opsporen van ziektes in, zodat iemand op tijd kan worden behandeld. Tenslotte gaat preventie over het voorkomen van complicaties. Zelfredzaamheid van mensen valt hier ook onder.

  • Doel: Nederland gezonder maken door preventie en bevordering van gezondheid. 
  • Nationaal Preventieakkoord: Opgesteld door de overheid en meer dan 70 organisaties in 2018. 
  • Hoofdthema's: Terugdringen van roken, overgewicht en alcoholgebruik. 
  • Concrete Doelen voor Zorgorganisaties:
     -   Gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen tegen 2030.
    -    Zorginstellingen rookvrij tegen 2030.
    -    Alcoholgebruik terugdringen naar 5% tegen 2030. 
  • Implementatie: Stappenplan voor zorgorganisaties om deze doelen te bereiken. 

Wat is het Nationaal Preventieakkoord?

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken, overgewicht of overmatig alcoholgebruik. Om die reden heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord opgesteld. In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken van meer dan 70 organisaties. De overheid neemt hierin verantwoordelijkheid samen met het bedrijfsleven, gemeenten, het onderwijs én zorginstellingen. Zo wordt een groot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigd en hebben de afspraken een breed bereik.

Met het Nationaal Preventieakkoord willen de organisaties de gezondere keuze makkelijker maken voor de Nederlandse bevolking. Het Nationaal Preventieakkoord heeft positieve gevolgen voor de gezondheid van de gehele bevolking. Gezonde voeding heeft bijvoorbeeld niet alleen een positief effect op mensen met overgewicht, maar ook op mensen met een normaal gewicht of ondergewicht. Door gezonde voeding krijg je onder andere voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen om een goed immuunsysteem te ondersteunen.

Lees ook: dit artikel waarin we tien vragen beantwoorden over het Nationaal Preventieakkoord>

Het Nationaal Preventieakkoord voor zorgorganisaties

Het klinkt misschien abstract: Nederland gezonder maken. Om dit concreter te maken bevat het preventieakkoord duidelijke doelen en maar liefst 200 afspraken die zich richten op het stimuleren en faciliteren van gezond gedrag. Het gaat daarbij om het terugdringen van overgewicht, roken en de consumptie van alcoholhoudende dranken. Om overgewicht terug te dringen zijn er afspraken gemaakt over meer bewegen, sporten en gezonde voeding.

Voor zorgorganisaties houdt dit concreet in dat in 2030 het voedingsaanbod in ziekenhuizen gezond moet zijn. Dat geldt voor zowel het voedingsaanbod voor patiënten als personeel en bezoekers. In datzelfde jaar moet de gehele zorg rookvrij vrij. Daarnaast is het doel dat dan het alcoholgebruik teruggedrongen is naar 5%.

Maatregelen voor de zorg

Hoe ga je als zorgorganisatie aan de slag met het Nationaal Preventieakkoord? Het antwoord hierop is niet eenduidig, omdat iedere zorginstelling anders is. Toch zijn er wel algemene stappen te benoemen, die helpen om op te starten, veranderingen in gang te zetten en te monitoren. Ben je benieuwd welke stappen dit zijn?

 Download dan ons whitepaper: Goede voeding in de zorg, met daarin een handig stappenplan.

Samenwerken?

Wil jij samen met Van Hoeckel een optimale maaltijdvoorziening voor jouw zorginstelling creëren? We laten je graag zien wat er mogelijk is.