Het Nationaal Preventieakkoord:

8 Praktische Tips voor Gezonde Voeding in de Zorg

Nederland gezonder maken, dat is het doel van het Nationaal Preventieakkoord dat de overheid en ruim zeventig maatschappelijke organisaties opstelden. Een mooi streven, waar wij gezamenlijk naartoe kunnen werken. Heb je het artikel "Het Preventieakkoord voor de Zorg in 10 Vragen en Antwoorden" al gelezen? Daarin lees je onder andere hoe een zorgorganisatie vorm kan geven aan het preventieakkoord en hoe wij als Van Hoeckel daarbij helpen.

  1. Kies voor een goede basis:  Gebruik de Richtlijnen Goede Voeding als uitgangspunt.  
  2. Zorg dat mensen eten wat je ze aanbiedt:  Focus op wat patiënten en cliënten daadwerkelijk eten.  
  3. Voer veranderingen in overzichtelijke stappen door:  Begin klein, bijvoorbeeld met ontbijtopties.  
  4. Stimuleer gezonde keuzes:  Verleid mensen tot gezondere opties door strategische positionering.  
  5. Doe het samen:  Creëer draagvlak en betrek collega's bij de veranderingen.  
  6. Blijf communiceren:  Leg uit wat er verandert en waarom, en sta open voor feedback.  
  7. Kies een passend maaltijdconcept:  Sluit aan op de werkwijze en wensen van de afdeling.  
  8. Monitor de inkoop:  Pas de inkoop aan op basis van de gemaakte voedingskeuzes.  

Tip 1: Kies voor een goede basis

Wat is gezonde voeding? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Wij kozen ervoor de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad als basis te nemen. Van daaruit maken wij samen met een zorgorganisatie een passend voedingsbeleid en vertalen we dit naar gezonde voeding in de praktijk.    

Tip 2: Zorg dat mensen eten wat je ze aanbiedt

Dat mensen eten wat zij aangeboden krijgen, vinden wij essentieel. Hoe logisch dat ook klinkt, toch is Van Hoeckel daarin uniek. Wij focussen ons niet alleen op de inkoop, maar ook op wat patiënten of cliënten eten en vooral níet eten. Deze informatie is heel waardevol, omdat je op die manier écht kunt meten of er gezonder wordt gegeten. Zo geven wij smaak aan de zorg!  

Tip 3: Voer veranderingen in overzichtelijke stappen door

Een volledig assortiment in één keer aanpassen is een enorme opgave en ook helemaal niet nodig. Maak bij voorkeur overzichtelijke stappen in het veranderingsproces. Je kunt met een eetmoment of met een productassortiment beginnen. Richt je bijvoorbeeld eerst op het ontbijt. Kijk wat voor brood, zuivel en broodbeleg je nu aanbiedt en of daarin gezondere keuzes mogelijk zijn.    

Tip 4: Stimuleer gezonde keuzes

Net zoals supermarkten dat doen, wil je mensen verleiden tot het maken van gezonde voedingskeuzes. Hierop kun je invloed uitoefenen door gezond eten goed te positioneren. Merk je bijvoorbeeld dat mensen nauwelijks vegetarisch eten, kijk dan eens kritisch naar de plaats van de vegetarische maaltijden op de menukaart.    

Tip 5: Doe het samen

Het kan spannend zijn om veranderingen aan te brengen, zeker als dingen al jaren zo zijn. Daarom is het belangrijk om er draagvlak voor te creëren en het zoveel mogelijk samen te doen. Laat je collega’s ideeën inbrengen op het vlak van gezond eten en betrek ze bij de doorvoering van de veranderingen. Stuit je in het begin toch op onbegrip of weerstand? Gun je collega’s de tijd om aan de verandering te wennen en er het positieve van in te zien.  

Tip 6: Blijf communiceren

Ook belangrijk: communiceer over de veranderingen die gaan komen. Leg goed uit wat je wilt veranderen, waarom je die keuze maakt en waarom dat belangrijk is. Op die manier vergroot je het gevoel van betrokkenheid en het begrip van je collega’s. Geef bovendien aan dat je het graag hoort als iets niet blijkt te werken. Sta open voor feedback en deel je bevindingen als collega’s onderling.  

Tip 7: Kies een passend maaltijdconcept

Kies voor een maaltijdconcept dat aansluit op de werkwijze van de afdeling en de wensen van de patiënten of cliënten. Zo kun je kiezen voor een concept dat uitgaat van assembleren, zelf koken of een combinatie hiervan. Ook is het belangrijk om te kijken naar de behoefte van de verschillende afdelingen. Voor een kraamafdeling waar veel wisseling plaatsvindt, kan een vast aanbod uitkomst bieden. Maar op een oncologieafdeling moet je patiënten verleiden om te eten. Daar past een proeverij met meerdere eetmomenten en keuze à la minute veel beter.

Van Hoeckel biedt met de formule Beleef vier basisconcepten, die wij volledig op maat kunnen inrichten.  Ook het stimuleren van gezond eten bij medewerkers en bezoekers is belangrijk. Dit doen we met een passend concept voor personeels- en bezoekersrestaurants in ziekenhuizen: Beter Ontmoeten.    

Tip 8: Monitor de inkoop

Als je weet welke voedingskeuzes mensen maken, kun je de inkoop hierop aanpassen en patiënten of cliënten bieden wat zij wensen. Onze monitor voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen geeft goed inzicht in wat je zorgorganisatie bestelt. Op basis van deze data kun je bekijken of er gezondere keuzes mogelijk zijn.    

Wil je nog meer praktische tips of hierover doorpraten? Angelique Honderdors, formulemanager bij Van Hoeckel, staat je graag te woord. Je kan contact opnemen met:  ahonderdors@vanhoeckel.nl  of met onze klantenservice.

Wie is Angelique Honderdors?

Angelique Honderdors is als formulemanager bij Van Hoeckel is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van maaltijdconcepten die aansluiten bij de behoeften van verschillende zorgafdelingen en -instellingen. Haar rol omvat het adviseren van zorgorganisaties over gezonde voeding, het opstellen van voedingsbeleid, en het monitoren van de inkoop om ervoor te zorgen dat de aangeboden voeding voldoet aan de richtlijnen voor een gezonde leefstijl. Angelique Honderdors werkt nauw samen met zorginstellingen om hen te ondersteunen bij het realiseren van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord, met een speciale focus op het bevorderen van gezonde voedingskeuzes.

Samenwerken?

Wil jij samen met Van Hoeckel een optimale maaltijdvoorziening voor jouw zorginstelling creëren? We laten je graag zien wat er mogelijk is.