Een multiculturele kerst

Flevoziekenhuis kiest voor vers

In hartje Almere staat het Flevoziekenhuis. Daar doen ze er alles aan om de culinaire verwachtingen van de patiënten uit de multiculturele samenleving te overtreffen. En tijdens Kerst? Dan doen ze daar zelfs nog een schepje bovenop. Aan het woord: chefkok Niels Majoor.

 

Het Flevoziekenhuis is een algemeen ziekenhuis voor Almere en Flevoland. In de keuken bereiden de koks niet alleen de dagelijkse maaltijden voor de ziekenhuispatiënten, maar ook de gerechten voor de bewoners van het aangrenzende revalidatiecentrum. En dat zijn bij elkaar veel verschillende doelgroepen, vertelt Niels.

“Almere is een multiculturele stad. Onze patiënten hebben dan ook diverse culturele achtergronden. Al die mensen hebben natuurlijk ook hun eigen eetgewoonten en -wensen. Aan ons de taak om daar zo goed mogelijk op in te spelen.”

Voor ieder wat wils
In die opdracht slagen Niels en zijn team met verve. Ziekenhuispatiënten en revaliderende bewoners kunnen dagelijks kiezen uit een menu van uiteenlopende gerechten: van Hollandse pot tot en met Indiase kip tandoori, Mexicaanse burritos en Griekse gyros met tzatziki. Eigenlijk is er voor ieder wat wils, aldus Niels.

“Patiënten zijn vaak verbaasd over de maaltijden die we aanbieden. In een ziekenhuis verwachten ze minder keuzevrijheid en al helemaal geen wereldgerechten. Zodra ze ontdekken dat ze hier meestal gewoon kunnen eten wat ze thuis ook op tafel zetten, zijn ze positief verrast. In het revalidatiecentrum hoeven we overigens niet aan te komen met inheemse gerechten. Daar revalideren vooral oudere mensen met een Hollandse achtergrond. En die maak je veel blijer met een vertrouwd bordje aardappelen, groenten en vlees.”

“Zodra patiënten ontdekken dat ze hier kunnen eten wat ze thuis ook op tafel zetten, zijn ze positief verrast”

"Zodra ze ontdekken dat ze hier meestal gewoon kunnen eten wat ze thuis ook op tafel zetten, zijn ze positief verrast. In het revalidatiecentrum hoeven we overigens niet aan te komen met inhemse gerechten. Daar revalideren vooral oudere mensen met een Hollandse achtergrond. En die maak je veel blijer met een vertrouwd bordje aardappelen, groenten en vlees."

Vers koken
In het Flevoziekenhuis koken de koks iedere dag met verse producten. Dat is overigens niet altijd zo geweest; een paar jaar geleden werd er nog gewerkt met convenience maaltijden. Maar toen Niels de keuken kwam versterken, rekende hij om meerdere redenen af met de kant-en-klare gerechten.

“Mijn liefde voor eten en drinken is enorm. Met convenience maaltijden is niets mis, maar het échte koken is veel mooier. Bovendien hadden we nog koks rondlopen. Het was dus ook haalbaar om over te stappen naar volledig verse bereidingen. Natuurlijk kost het wat meer tijd en moeite, maar je hebt ook veel meer plezier in de keuken. En dat proeven de patiënten terug in onze gerechten.”

Lievelingsgerecht
Los van het werkplezier en de gezondheid van de maaltijd, heeft koken met verse producten nog meer voordelen in een ziekenhuisomgeving. Als voorbeeld vertelt Niels een verhaal over een man die aanklopte met een speciaal verzoek.

“Zijn vrouw lag op sterven en hij bracht haar laatste dagen met haar door. Hij vroeg aan de kok of we misschien wat zuur vlees met friet konden bereiden, omdat zijn vrouw daar dol op was. Doordat we vers koken, hadden we de juiste ingrediënten gewoon in huis. Een week later kwam de man terug om ons te bedanken voor de heerlijke maaltijd. Zijn vrouw was overleden, maar daarvoor hadden ze samen nog één keer kunnen genieten van haar lievelingsgerecht. Dat is toch harstikke mooi?”

“Patiënten en bewoners proeven ons plezier terug in de gerechten”
Niels Majoor - Flevoziekenhuis Niels Majoor - Flevoziekenhuis

Speciaal kerstmenu
Kerst is voor veel ziekenhuispatiënten een moeilijke tijd. Ze brengen de feestdagen immers liever thuis met hun familie en dierbaren door. Niels en zijn ziekenhuiscollega’s zien het dan ook als hun opdracht om patiënten en bewoners juist in deze periode een fijn gevoel te geven. Bijvoorbeeld door het ziekenhuis feestelijk aan te kleden, maar ook door een speciaal kerstmenu aan te bieden.

“In aanloop naar de kerstperiode polsen onze medewerkers op de afdelingen wat de patiënten het allerlekkerste vinden. Op basis daarvan stellen we een kerstmenu samen, bijvoorbeeld met een wildstoofpotje of zalm in bladerdeeg. De patiënten kunnen vervolgens zelf aangeven welke variant ze willen. Traditioneel, vegetarisch, veganistisch, halal… alles is mogelijk. En natuurlijk serveren we de gerechten tijdens Kerst extra mooi uit. Een smakelijke maaltijd heeft een troostende werking in een periode die je liever niet doorbrengt in het ziekenhuis. Een geluksmomentje op ieders bord, daar doen we het voor.”

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen